obrázek obrázek obrázek obrázek obrázek obrázek
obrázek obrázek obrázek

9/04/2017

Shawn Port

https://town-of-salem.blogspot.cz/2017/09/shawn-port.html


Přezdívka hráče: Bochník Veliký, král všech Chlebů na celém Salemu (prostě Bochník)
Jméno a příjmení: Shawn Port
Stav: Nezadaný
Rodina:
  • Liam Port – Bratr. Milovaný, malý bráška, kterému slíbil, že se nikdy neoddělí. Taky má v plánu se o něj starat, dokud nebude dost způsobilý, aby se o sebe postaral se vším všudy sám. Zatím ho ale bere jako někoho, kdo by na vlastní pěst nezvládl skoro nic. Taky se vůči němu nechová vůbec tolerantně, protože i svět je kruté místo a i když má nadevše bratra rád, skoro to nedává najevo. Vždycky se rád ozve ohledně toho, že mají jinou matku – jakoby to všechno vysvětlovalo. Třeba to, že skončili v sirotčinci.
  • Anastacia Port – Matka. Zemřela mladá, Shawnovi bylo pět a Liamovi tři, takže si nepomatuje její tvář a ani vlídná slova. Zbožňovala své děti. Zemřela na zápal plic. Vlastně to byla matka jen Shawna, ta Liamova … byl zase jiný příběh.
  • ??? Port – Otec. Byl to chudý švec, kterému matka říkala jen Porte, protože mu vždy dokazovala, jak je šťastná, že přijala jeho jméno. A po nějaké době se to tak zažilo, že krom ‚tati‘ a ‚Porte‘ se v domácnosti nevyužívalo. Otec si je nechal do Shawnových sedmi a tak si ho Liam jako jediného ze dvou rodičů pomatoval. Měl sice děti rád, ale když mu došly peníze, poslal je pryč. Doma nebylo co jíst a otec dokázal uživit jen jednoho a to sebe. Proto skončili v sirotčinci. Shawn mu to nemá za zlé, ale když si Liam stěžuje, nechává ho. Nejspíš ještě někde žije v Salemu.
  • Peter – Člověk, aspoň bývalý, který mu zachránil krk. Vlastně ne jen jednou. Poprvé, když je přijali k sobě a po druhé, když po něm šli vlkodlaci. Shawn udělal chybu, kterou si nikdy neodpustí, ale nemá v plánu to říkat komukoliv. Od té doby mu přijde o to víc, že Peterovi něco dluží. Od té doby k němu cítí ještě větší respekt, i když před ním nerad dává hlavu dolů.
  • Bruce Baily – Bruce je přítel. Pošťuchuje se s ním, ale v přátelské normě. Kdo ukradl víc měšců, chytil víc ryb a podobně. Je to zábava a Shawn se chová k Brucovi jako k bratru, i když spolu nijak příbuzní nejsou. Všímal si ho už v sirotčinci, ale nikdy na něj nepromluvil. Když byl malý, byl docela srab.
  • Honey Luis – Kamarádka, nebo pro něj možná něco víc. Je to jiné, když žijete bok po boku se ženou. S hezkou ženou. Kdyby řekl, že se mu nelíbí a neměl by zájem, lhal by. Přijde mu, že už je dost starý na to, aby mohl mít vztah. Nejlépe s hezkou, milou holkou a nenápadně brousí kolem ní. Zádrhel, co ho drží zpět, je, že kdyby vyvstal problém, rozhodilo by to celou skupinu a to Shawn nechce. Chová se vůči ní galantně, aspoň v rámci možností. A neodpustí si rýpnutí a občas i nějakou ne extra příjemnou poznámku.
  • Ghulam – Je těžké se srovnat s tím, že jeden z vašich parťáků je černoch, otrok. Vždycky je tak bral a vždycky taky bude. Zezačátku bylo těžké se s tím srovnat, ale zvládl to a dnes je s Ghulamem víceméně v klidu. Občas si stejně jako u Honey neodpustí nemístnou poznámku, ale už se do něj nenaváží, jako dřív. Docela si s ním rozumí, ale ve společnosti to většinou hraje do autu.
  • Liška – Nějakou dobu po té, co Honey přiznala, že je kožoměnec, si začal všímat zvířat víc, a uvědomil si, že kolem nich běhá divná liška. Vždycky měl čuch na divné věci a teď si konečně všiml, že to zvíře není normální. A jednou… u dveří viděl lišku se sytě barevnou srstí. Sice nemá tušení, co je zač, ale tuší, že to nebyla obyčejná liška, ale nemá tušení, co je zač. Nejspíš… další dítě, co přežívá v lese bez domova? Byl by ji pozval k nim, kdyby nebyla skočila do vody a neodplavala pryč, jakoby jí za patami hořelo.
Rasa: Člověk
Věk: 17 let
Povolání/Kasta: Lapka/Spodina
Portrét: Ian Nelson
 
http://68.media.tumblr.com/a7fe2d687e456a35fd5773be69bca197/tumblr_n82rpe2XwA1r8j1j3o1_250.gif


Je od narození flegmatický, až se to občas vydržet nedá. Pokud se nenavážíte do jeho rodiny a nebo nejste jeho bratr od jiné matky, asi ho nedokážete vytočit. Popravdě ho nezajímá skoro nic, ale pokud někoho respektuje, dá na něj a toho si važte – on respektem nerozhazuje kolem sebe. Je to vlastně přátelský člověk, ale s jeho vždycky ironickým až sarkastickým chováním to nejde vždy tak úplně rozeznat. Shawn je prostě typický člověk, kterého nic nezajímá a když už, většinou to jde do extrémů. Ale je nutno podotknout, že často bývá veselí a když má opravdu dobrou náladu, je těžké ho z n vytrhnout. Je to ale rozený pesimista, takže když někdo řekne, že slunce hezky svítí, prohlásí, že asi brzy spadne a všechny tam upálí. Zdravá dávka optimismu ho už dávno opustila a on si často žije ve svém světě, který ne každý chápe a umí se v něm pohybovat. Shawn je totiž opravdu osobnost. Někdy. Proto jak moc je flegmatický, tak moc dokáže být i obyčejný a splynout s davem. Navíc, ani neví, v kolika letech začal mít nos na pasti a nesrovnalosti. A nebojí se říct, že je něco špatně. A pak přidat, že je jeho zásluha, že jsou všichni vpořádku. Co mu chybí na optimismu dohnal na egoismu. Spoustu věcí i přes všechny řádky výše nemyslí vážně, spíše v nějakém zvráceném vtipu, co většinou chápe jen on a nikdo jiný.
Přátelství navazuje Shawn pevná a je těžké je zpřetrhat. Nebo alespoň on to nedělává. Pokud chce někdo přetrhat přátelství s ním, bolí ho to, i když se snaží tvářit jako drsňák a nedat to najevo, vždy mu to ublíží. Pár takových přátel už zažil a další by nechtěl – i přesto, pokud se přehoupnete přes jeho smysl humoru a pesimismus, pořád velmi lehko uzavírá přátelství. Jeden z jeho velkých problémů ale je, že je docela nepřizpůsobivý a když si zvyká na něco nového, co mu zkrátka nesedne, může to trvat delší dobu- samosebou se po nějaké době smíří a přijme to jako fakt, ale předtím je schopen s tím bojovat a nebýt extrémně nadšený z čehokoliv, co by k té změně mohlo ještě víc přispět.

Zlozvyky: Často kmitá očima z místa na místo, jakoby něco hledal. A občas ukradne něčí měšec, čistě ze zvyku, protože je zvyklý si tak vydělávat – nebo aspoň byl. A taky pořád hledá chyby u svého mladšího bratra a neukazuje mu příliš lásky, i když si to často později vyčítá.

Základní schopnosti:
Instinkt
Empatie (střední)

Schopnosti navíc:
Lov – vysoká (slabé)
Boj se zbraní (silné)

Shawn má velice dobře vyvinutý instinkt. Pozná, když se něco děje, anebo schopný vycítit past. Není to tak, že by snad měl vlkodlačí instinkty nebo jako kožoměnci… ani zdaleka. Prostě si všímá drobných detailů a hlavně dá na své tušení. Pak by se dalo pokračovat s bojem se zbraní. Když jste v této branži, prostě musíte umět bojovat se vším, co jde. Třeba s větví, pohrabáčem a nebo mušketou. Umí to dost dobře, mohl by i učit ostatní, kdyby nebyl líný. Taky občas chodí do lesa lovit vysokou – není v tom machr, ale sem tam něco donese a je dobrá večeře, když to teda někdo udělá. On nemůže, vařit neumí, je naprostý antitalent. Ale co se týče přetvařování a piklení, to mu jde. Ale s největší pravděpodobností ho neuvidíte, jak vyučuje nějakého soukromého žáka. Shawn má sice základní vzdělání (učila ho matka), ale i tak trvalo, než se něco naučil. Přeci jen byl maličký – navíc ho pak učil život, takže zázraky neumí. Ale když ho naučila už jako malého trochu číst, otec mu s tím ještě později pomohl a psát už bylo lehké. Taky by nemohl dělat nějaké jemné, manuální práce. V tom je jako slon v porcelánu. Prostě pro něj není vyšívání ani keramika – jak se od většiny chlapů očekává. On si ale nedokáže ani sešít díru a když už, tak otřesně a jen kvůli tomu, že je to poslední možnost. Je slušným plavcem a má hodně dobrou fyzičku. Není ale na sprinty, nebo lezení na stromy. Nedokáže si extrémně promyslet, jaký udělat další tah a propočítat si, co bude nejlepší. Občas prostě jde a přemýšlí zapochodu. Dopředu to prostě nezvládá. Není hloupý, ale jak už bylo psáno, řídí se instinktem a do toho plány nezapadají.


Shawn se narodil do milující rodiny ženy, co se kvůli jeho otci vzdala kasty a muži, co svou ženu naprosto zbožňoval. Bohužel, tyto doby dlouho nevydržely. Matka byla služka a vydělávala dokonce i víc peněz než otec, který se živil jako švec. Matka ho už odmala zkoušela učit číst, ale jak to naučíte malé dítě? Ale to už předbíháme, protože když měl Shawn dva roky, narodil se mu bratr. Ale ne jeho matky. Matka jeho bratra byla šlapka, co při porodu málem zemřela, a otec se rozhodl, že si dítě nechá. Vzhledem k tomu, jaký měla počet zákazníků bylo jasné, čí dítě bylo, takže se Port ani nesnažil zapírat. Od té doby šlo všechno z kopce. Matka byla naštvaná a starala se o svého syna ještě horlivěji a cpala mu čtení, co stále nechápal. Jeho mladšího bratra tak moc neobletovala.
Ve čtyřech letech se konečně zdálo, že Shawn začíná chápat, co že to po něm matka chce a začínal se učit první písmenka. Ale nechtělo se mu do toho, raději běhal po venku a hrál si, takže to jeho matka znovu vzdala a nechala to na později. To přišlo v jeho pěti, kdy začala stonat a pokoušela se ho na poslední chvíli něco naučit. Šlo to těžce, ale než zemřela, dokázal jí přečíst pár slov a některá další písmena si přiřadil. Dva roky se to s nimi snažil otec táhnout, ale kšeftů ubývalo, a on už nemohl krmit další dva krky, takže skončili v sirotčinci. Od té doby Shawn otce neviděl a Liamovi zakázal, aby se s ním pokoušel spojit. V sirotčinci bylo plno zajímavých lidí jeden z nich byl Bruce, kterého Shawn čas od času sledoval, protože mu přišel zvláštní. A to rozhodně i ten kluk, co býval s ním. Každopádně s nimi nikdy nemluvil a oni pak jednou prostě zmizeli, což se nestávalo málokdy.
On s Liamem ještě nějakou dobu zůstal v sirotčinci, ale nakonec spolu odešli za lepším životem jinam. Nějakou dobu se protloukali na ulici. Byli malý a přehlédnutelní, takže kradli měšce. Nebylo to nic složitého a Shawn si to rychle osvojil na rozdíl od Liama, který na tyhle práce moc nebyl. Raději plánoval a prováděl větší práce. Shawn měl ale raději vzrušení z těch malých, lehkých práciček. Jednou jeho bratr naplánoval akci a kdyby nebylo Shawna, pochytali by je stráže, kteří jakoby tam čekali. Instinkt tehdy poprvé zapracoval a nikdy už nezklamal, byl spolehlivý jako hodinky. Od té doby se jim začalo dařit, ale Liam byl pořád zvědavý, kdo je ten, o kom slýchávají. Že prý někdo napadl povoz a tak. Nezbylo nic jiného, než ty lidi najít a přidat se k nim. Shawnovi bylo tehdy patnáct a to, že se k nim vetřeli, je prakticky zachránilo, protože stráže je měli vyhlídnuté a oni nemohli krást, pokud nechtěli být chyceni a ochuzeni o ruku a nebo o krk.
A konečně našli domov, protože začali využívat domek na ostrůvku uprostřed jezera. Shawn se poprvé po dlouhé době cítil bezpečně. Možná i to ho donutilo se vydat za úplňku do lesa. Lákalo ho to už minulý úplněk. Nevěděl o nadpřirozenu nic a když ano, nevěřil na to, takže mu nic nebránilo se jít podívat do lesa na vlkodlaky. Což se nevyplatilo. Vzhledem k jeho zakořeněné flegmatikcé povaze z lesa vyběhl jakoby nic. To, že ho někdo pronásledoval a to tedy vlkodlak, nedával najevo. Co ho překvapilo bylo to, že Peter plaval k němu. Zaskočilo ho i to, že na něj něco volal. Bylo to po dlouhé době, co se o něj někdo bál a byl to příjemný pocit. Když ho ale donutil pádlovat a sám se ‚nechal‘ pokousat, byl překvapený ještě víc, i když to nedal najevo. Nejdřív ani netušil, že je pokousaný, ale když pak odpadl na ostrůvku, odtáhl ho dovnitř a s tváří plnou ledového klidu ho ošetřil. Ostatní nebudil, i když v něm hryzal strach. První se tehdy probudil Ghulam, který ho okřikl a začal obviňovat.
Každý den od pokousání byl nervóznější až do dne, kdy se Peter probral. A pak přišla ta šokojující potvrzení – nadpřirozeno existuje a je tady, v Salemu a všude okolo. Tehdy on i zbytek skupinky zjistili, že z Petera se stal vlkodlak a Honey je celou dobu kožoměnec. Popravdě Shawna trochu vyděsilo, že si u ní nikdy ničeho nevšiml, ale raději to nechal plavat. Pak začaly teprve velké práce.
Ale klevety mluvily a to se nikomu nelíbilo. Nastala pauza, dlouhá odmlka, co je měla chránit. Shawn se nudil. Hrozně se nudil. Ale nemohl nic dělat. Dokud bylo jídlo a střecha nad hlavou, nestěžoval si. A taky trýznil bratra. Snažil se ho připravit, že až opustí toto přátelské prostředí, všechno se může posrat a on nemůže věřit nikomu. A tak uběhl rok… možná víc? Došla jistota ve formě peněz. A teď, ve svých 17ti bude muset jít a sehnat další. Žít si dál svůj život na hraně a podobné nesmysly. Ale co? Shawnovi je to stejně jedno.


xxx


Žádné komentáře:

Okomentovat